… hverdag i junglen

“Jeg er på et sted i mit liv, hvor det mentalt er rigtig godt at være”

Det er nu over fire år siden vi gik ombord i Thai Airways Boing 777 og dermed forlod dansk jord, måske for altid! Jew havde været på sit første og indtil nu eneste besøg i mit fødeland, 3 måneders ferie med sit Schengen visa. Det var godt nok en sær fornemmelse, men foran lå et liv som pensionist, et liv jeg havde set frem til i seks år og forsøgt at forberede mig på! At sige farvel til familie, venner og kolleger, måske for altid, var rigtig svært. De havde jo alle fyldt meget i mit liv, mere end de nok selv var klar over.

Men pludselig var jeg migrant, det havde jeg egentlig ikke skænket en tanke, men måtte erkende at jeg nu var den fremmede tilflytter. Selvom jeg havde været hernede på “ferie” en del gange var det ret meget anderledes, og som Jew sagde på et tidspunkt; “nu er du altså ikke på ferie mere!!” Så ku jeg lære det ku jeg ha ha.

Jeg ved ikke om man kan sige at dagen begyndte midt om natten, men det var egentlig det som skete. Omkring kl. 02 vågnede vi ved nogle underlige lyde som vi i begyndelsen ikke rigtig kunne stedfæste. Det lød lidt som om nogen bankede/hakkede eller “tappede” på noget metal – og så holdt det op igen. Ligesom vi tænkte “nåh det var nok bare en fugl” og døsede hen igen begyndte det forfra, bare kraftigere, så der var ikke andet for end at komme op og ud for at lokalisere lyden. I første omgang troede jeg faktisk at nogen forsøgte at “banke os op”, men det lod ikke til at der var nogen udenfor. Igen blev alt stille og selv om jeg ventede længe kom lyden ikke igen. Så jeg hoppede til køjs igen og var ved at falde i søvn da vi begge vågnede med et sæt. Nu kom den bankende lyd igen, bare meget meget kraftigere og kunne tydeligt høre, at det måtte komme oppe fra taget, faktisk ret uhyggeligt at høre på. Havde det været ethvert andet sted end her ville jeg nok have fartet rundt udenfor med pandelygte og det hele, men det er altså ikke nogen særlig god idé! Nu vi alligevel var lysvågne blev vi enige om at nappe en kop tår kaffe. Men kl. 03:20 er altså for tidligt at stå op. Så efter nogen tid virkede det som om at bankelydene var ophørt så vi gik i seng igen. Og der skete heller ikke mere, så lidt op ad formiddagen var Jew rundt til naboerne og een af dem fortalte så, at det nærmest kun kunne være een af vores gekkoer som havde fanget et bytte på taget og havde været igang med at fortære det. 2 af “vores” gekkoer er nogle ordentlige krabater (25-30 cm) og kan nok tage ret store bytter – og når de spiser deres bytte slår de samtidig med halen, og det var den lyd som havde vækket os. Livet er bestemt ikke kedeligt her.

Vækkeuret larmer altid 05:45, så er der lige tid til at snue lidt, mens jeg kigger ud ad vinduet som står åbent med moskito-nettet for! Moskitoer er bestemt ikke vellidte og kan være ret aktive både om natten og om morgenen, og jeg vil altså ikke have dem indenfor i soveværelset! Det er rigtig lækket at se morgenen gry og solen langsomt på vej op. Huset er bygget præcist nord-syd, med værelserne stik øst så solen kommer direkte ind, når det ikke er skyet selvfølgelig. Hvis jeg er rigtig heldig er Jew stået op og igang og det hænder ofte at hun lige kommer ind med en frisklavet kop kaffe! Måske er det en hentydning? Når klokken (i øjeblikket) er 6 står solen op og man kan høre (udover alle hønsene) at der bliver slået på klokken (som er lavet af toppen af en gasflaske som man slår på med en træstok) inde fra landsbytemplet, som signal til at det er solopgang og tid for at munkene går ud på deres morgenrunde (“alms round”/”Bintabaht”) for at få deres morgenmad lagt i de skåle de bærer foran sig. De fleste dage når jeg at feje “bagvejen” inden de kommer (ca 06:30) og gør klar med min skål, hvor jeg lægger det jeg nu lige synes de skal have i dag! I dag blev det til 3 stk små juice-kartoner med lækker “Oishi” is-the (som jeg selv drikker meget af) og 3 små poser med thai småkager. Hvis en munk ikke deltager i morgenrunden må han ikke deltage i fællesspisningen nede i templet kl. 07:30. Her til morgen var både Jew, jeg, Imf og Lucky ude til “Sai Baht”, at give munkene mad, så vi stod pænt på en række da de kom.

Samtidig med munkene kommer her. kører den første skolebus (en stor minivan) gennem landsbyen på vej mod eet af de mange Colleges som ligger i Udon Thani 70 km væk. Når jeg er færdig ude på bagvejen er det tid for morgenkaffe i Blå Stue, checke nyheder og beskeder på telefonen, alt mens de næste 3 skolebusser til forskellige skoler passerer.

Jew var lige kørt i Templet til morgenmad med det ene barnebarn, “Lucky” (med de skønneste smilehuller!) da først en “Salaeng” (motorcykel med sidevogn), kørt af een af de lokale kiosk-indehavere, kom trillende ind efterfulgt af een af vores smede. På “Salaengen” stod dele af en stålkonstruktion vi har bestilt som (nåh ja han havde lovet at komme med dem igår, men sådan er det bare her) skal danne to hegn med skydelåger, så vi kan få lukket det overdækkede område mellem de to køkkener af. Hver morgen skal vi gøre rent efter både hunde og katte i det område, og det er vi rigtig godt trætte af!

180923-001

Nåh, men kioskmanden var åbenbart bare hyret til at transportere vores låger, så han tøffede hjemad igen – og så kom der en ny fyr, som sammen med smeden stillede an med svejseapparat, vinkelsliber og det hele, så jeg gik igang med mine morgensysler mens Jew er afsted, jeg syns ikke jeg skal hænge over skulderen når folk arbejder, de ved hvor de kan finde mig, hvis de har spørgsmål eller vil have noget arbejde godkendt.

Det er jo bestemt ikke en drivertilværelse her, der skal både ordnes soveværelse, fejes ude i Blå Stue, vaskes op osv, men først efter nummer to kop kaffe! Omkring den tid hvor jeg er færdig med syslerne kommer Jew hjem (ofte med et par bananer til mig fra munkene) og laver morgenmad til mig, hun spejler 3 æg med bacon og peber på, mens jeg skærer tre stykker rugbrød – og det er bare så lækkert, spiser det faktisk også som snack når jeg lige trænger til noget i maven!

Som sædvanlig fik jeg også her til morgen rodet mig igennem alle mine emails (minimum 25 om dagen), en masse facebook-opdateringer og beskeder der skal svares på – der er en del artikler, vidoer og nyheder jeg skal have kæmpet mig igennem, de kommer fra stort set hele verden, så jeg er rimelig godt informeret om hvad der foregår. Jeg har selv 3 konstant aktive facebook-sider udover min personlige, så der er nok at rode med.

Genboen “Goofey” (griner ligesom Fedtmule, især når han har fået sin Lao Kauw/thai risbrændevin – smager ganske forfærdeligt) har åbenbart lige fået en radio forærende af barnebarnet “Gun”, som trods sine kun 14 år tjener godt som danser ved Morlam show hver weekend. Så “Goofey” ligger hver morgen (og meget af dagen også) i hængekøjen ude foran og lytter til thai-musik – ret hyggeligt at lytte til.

Een af mine venner i Udon har et lille bageri, hvor der fortrinsvis bliver lavet ægte lagkager (lavet præcis som i Danmark, originale råvarer, kerner, flødeskum og friske bær), men når hun er færdig med at lave lagkagebunde om morgenen står den store ovn jo stille – så kan den ligeså bruges til at lave rugbrød og andre lækkerier i! Faktisk laver de også rigtige romkugler! Har lige bestilt 10 rugbrød og 2 pakker med romkugler til afhentning 😉 1 rugbrød 40 dKr, 1 pakke romkugler 20 dKr.

Men heller ikke i dag nåede jeg at gå i gang med noget udover de faste sysler før kl. 10, men sådan er der jo så meget, der er jo ikke noget som haster.

Temperaturen til morgen sneg sig hurtigt op over 28 grader, så mens arbejderne rodede med vores låger har jeg været ude at lukke op for “Humsterbo”. Først og fremmest kigger jeg mig godt og grundigt for overalt i hytten, er et par gange blevet overrasket over hvilke dyr som lige syns de har villet overnatte. Karrene bliver tømt og renset hver 3-4 dag og humsterne checket – nogen er i karantæne/speciel pleje fordi de har mistet en klo eller begge kløer og det kan tage måske 2 måneder før de skifter “frakke” – og en utroligt spændende proces at overvære! Andre er på “barsel” i 14 dage inden de er klar til at komme ned til hannerne igen. Et uundværligt hjælpemiddel til mit “humsterarbejde” er en kraftig LED-pandelygte så jeg bedre kan checke dem og det får små som store humstere til farte rundt for at søge et gemmested. Med ud i hytten har jeg min “sound-bar” og da vi har okay internet-forbindelse og Wi-Fi her lytter jeg til morgenradio, Københavns Radio/P4, det er rigtig hyggeligt, så får jeg også lidt nyheder den vej.

This slideshow requires JavaScript.

 

Det er rigtig sjovt at pusle med de humstere – og en helt speciel følelse når man ser een af hunnerne som har bugen fyldt med orange æg! Hun bliver så separeret fra de andre og kommer i en speciel boks, hvor hun kan få fred for hannerne og andre. Hun beskytter dem ved at vippe sin hale ind under bugen. Endnu mere spændende er det når man ser at klumpen med de mange æg vokser og vokser! Det tager ca. 8 uger for hunnerne af udklække dem. Når de udklækkes er de små grå geléklumper, 3-4 mm lange – pludselig kan man se nogle små humstere som “stikker udenfor” og kan se de små sorte øjne!  En hun kan få mellem 50-800 unger, 4 gange årligt! Har dog ikke haft een med mere end 400 ad gangen, men alligevel! Jo større hunnerne bliver, jo flere æg. Faktisk har jeg totalt indenfor 2 måneder fået ca 1.500 unger udklækket – det er første gang i de snart 2 år jeg har rodet med projektet, at der er kommet så mange unger!

Nu ved alle i landsbyen jo at jeg roder med humstere og flere af knægtene har vist ret stor interesse for hvad der foregår så nu kommer de en gang eller to om ugen efter skoletid med lidt lommepenge til at købe humstere for! I dag kom der fire drenge som hver ville købe 2 humstere til deres akvarium hjemme. Det er lidt sjovt for Jew kaldte på mig mens jeg sad i Blå Stue, og da jeg kom om til køkkendøren stod de udenfor og hilste alle “ærbødigt” med et “wai” og store smil.  De har været her flere gange og får humstere til halv pris (ca 3 cm lange), 10 baht/2 dKr pr stk. De Humstere de har fået lov til at vælge imellem bliver behøringt pakket i vores salgsposer med lidt vand fra det kar de har gået i plus lidt “Salay”, grøn vand plante som vi har i store kar udenfor, og som alle humstere elsker! Det er jo absolut ingen guldgrube, men hvis jeg kan glæde dem med hjælp til en hobby er det da helt fint.

Ligesom jeg havde fået kostet knægtene afsted med deres poser, blev der råbt fra køkkenet “EGAZAN” “EGAZAN”, og det betyder der er kunder til kopiering af dokumenter, bankoplysninger, ID kort eller lignende. Vi tager 2 thai baht pr. kopi, ca 40 øre – de offentlige myndigheder elsker fotokopier af alt muligt. Og ofte kommer der visse dage mange kunder, nogen skal bl.a. også have taget portrætfotos til ID-kort og have dem printet ud på fotopapir! Det giver et tæt og godt forhold til alle i landsbyen og måske lidt pluspoint i “Street Credit” at jeg kan gøre noget for dem – og de kan finde ud af at jeg ikke er helt så underlig som de tror. Trods alt er jeg jo stadig den eneste udlænding i hele området.

 

Inden jeg nærmest har fået set mig om gik klokken hen og blev eftermiddag og temperaturen er oppe på 35 grader. Jew har lige serveret en lækker frugtdessert, skønt! Har da selvfølgelig nået at snige mig til flere kaffepauser indtil nu.

Her i dag er vi så igen “ansat” til at være babysittere for lille Lucky, mens Imf og Jom er i Nathorn hos hans forældre. Nu håber jeg så bare at de kommer hjem til os før Lucky skal sove, men ellers kommer hun bare ind og ligge på en tynd madras på gulvet ved siden af Jew.

Det er nu meget hyggeligt – ind i mellem – at være babysitter for hende, hun er rimeligt nem og sidder enten og ser tegnefilm på en lille tablet eller farvelægger i et par malebøger jeg har givet hende. Når hun mener hun er færdig med en tegning kommer hun ud til mig og fremviser hvad hun har lavet – vi kan godt til nød kommunikere en smule, men det er nu mest mig som snakker og hun smiler, hun er af een eller anden grund ikke meget for at åbne munden overfor mig, men det gør ikke så meget, det kommer nok.

Nu er kl. gået hen og blevet 17, arbejderne er blevet færdige med at lave hegn og skydelåger og det hele virker ualmindeligt godt, lågerne glider imponerende let og godt … og så er det tid til at checke vinduer inden det bliver mørkt, Imf har en vane med at lade vinduerne åbne uden moskito-net fra om morgenen – selvfølgelig giver det frisk luft, men absolut ikke sjovt at høre de bæster sværme rundt et sted hvor man skal sove, og heller ikke andre steder for den sags skyld! Men det er jo heller ikke udelukkende derfor – forleden var hun taget afsted og havde låst døren til værelset – det er okay, hun bor der jo sammen med kæresten og datteren, så jeg gik min sædvanlige runde omkring huset inden skumring og kan nå op til vinduerne og trække moskito-nettet for. Ingen problem der normalt.

Jeg rakte armen op for at få fat i skydevinduet med nettet men trækker jeg hurtigt armen til mig, for imellem selve vinduerne kom en grøn grim lille slange frem – ved ikke hvorfor, men jeg havde en stump plasticrør i den ene hånd så slangen fik et dask så den faldt ud på jorden, men for pokker den var hurtig, så jeg nåede ikke at få dasket til den. Der er ca 1 meter betongang rundt om huset, men op til den er nogle mindre træer så lynhurtigt var den pist væk! Nåede ikke engang rigtigt at få set hovedformen som kan give en indikation af om den er farlig eller ej. Eet af problemerne med sådan nogle bæster er, at de er territoriale og derfor bliver i området, og man kan forvente at de dukker op igen samme sted en anden dag!

Selvfølgelig underrettede jeg behørigt både Imf og Jew om mit “møde”, men det tog de meget roligt …….. men den attitude har pludselig ændret sig i dag!

Efter at vinduerne er blevet lukket over det hele har jeg så været ud at fordre humsterne, de får noget specielt pillefoder og ungerne får noget Jew har kokkereret til dem og som bliver drysset ned til dem gennem en si, det ser ud til at virke fint. Efter fodringen lukker jeg så hytten af og får slukket lyset og så må de passe sig selv til næste morgen.

Når alt det er klaret har jeg tid til rode med min computer igen, har i øjeblikket en masse billeder jeg skal have redigeret. Mens jeg sidder og billedbehandler fik jeg lige et videoopkald fra en af vennerne her i regionen. Mens vi sad og snakkede kom Lucky lige så stille og forsigtigt ud inde fra stuen og gik smilende hen til mig bærende på en tallerken med min varme aftensmad. Hun er altså kun tre år og meget stolt af de opgaver Jew giver hende. I dag stod den så (igen) på min favorit “Phad Khapauw krei dao phed mak mak”! Det er en dejlig ret man kan få nærmest allevegne – super stærk ris-ret med chilli, kylling og nogle forskellige urter samt spejlæg ovenpå! Yummi yummi.

Det er hurtigt blevet halvsen aften, buldermørkt udenfor og alt stille i landsbyen, Jom og Imf er kommet lidt senere hjem end beregnet, så Lucky var allerede lagt i seng i vores soveværelse. Jom og Imf var gået ind på værelset, men bedst som jeg sidder i mørket og skribler på denne lille blog kommer datteren farende ud til mig i Blå Stue og råber “NGU”, “NGU” (“slange”) og peger ind i huset!!!

En sådan melding kan godt nok få mig op af stolen i en rasende fart, så jeg fulgte hende ind i hall’en hvor døren til deres værelse stod åben og alt lys var tændt. På vej ud af rummet kom Jom gående og med et smil holdt han i udstrakt arm min nyligt selv-fabrikerede slange-fanger og for enden af den snoede den grønne slange jeg jagede væk forleden sig!

I den anden hånd holdt han min “samle-op”-ting jeg også har købt for nylig så jeg slipper for at bukke mig helt ned til gulvet for at samle “whatever” op – ganske praktisk iøvrigt. Med den havde han fat i halen på slangen og vi blev enige om at den slange nok skulle ende sine dage i dag, så jeg fik fat i een af vores “økse-knive” og fik slange ud på jorden, hvor den blev adskilt i flere dele!

….. og så var den dag gået, det har været een af de lange, men rigtig gode dage så godnat herfra.

Har du lyst til at følge bloggen er du velkommen! Der er flere historier på vej.

Jens Chanthasook Sommer

 

 

Published by: chanthasook sommer

I am a 71 yrs young danish guy from Copenhagen, typographer, retired Policeofficer, Director Graphic Design, Taxidriver, since 2008 married in Thailand, since 2014 retired in Thailand, blogging about my expat life in Isaan, North East Thailand and about my hobbies, some politics, some religion etc

Categories thailandLeave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.