Humsteriet – hvem skulle have troet det få år tilbage

… Efter vi havde hygget os med at lave svampe i et halvt års tid måtte vi konstatere, at investeringerne til at fortsætte var for store til at det kunne betale sig – de var godt nok lette at sælge selv om produktionen var meget ustabil, men svampeposerne havde kun sporer som holdt sig seks måneder og derfor skulle hele molevitten skiftes hvert halve år, dvs vi hele tiden skulle købe nye poser, 6.000 stk. lig med 12.000 dKr, det ville der ikke blive fortjeneste nok ud af – trods alt et stort arbejde at holde hytten igang. Så hytten blev bare tømt for svampemateriale og “muget ud”. Har ikke tal på alle de edderkopper og andre sjove dyr hytten var fyldt med.

Een af mine venner hernede havde i løbet af sommer/efterår købt nogle hummere (ferskvandshummere af en australsk art med røde aftegninger på hannernes kløer/Red Claw Lobster) han ville prøve at lave en hummerfarm med! Havde stillet en del store 1 meter høje cement rør med bund i op og havde hummerne gående deri sammen med luftsten, planter m.v.

Der er en ret stor efterspørgsel på disse hummere til avl og salg, bl.a. til restauranter i Thailand, men kan snildt eksporteres også.

Så efter et par møder, en masse snak og rundtur på nettet og YouTube fandt vi på at lave et hummerteam “Isaan Lobster Team”, da vi nu var 4 danskere hernede som var med på ideen! Meningen var så at vi skulle hver især lave en hummerfarm og støtte hinanden med ideer, hjælp og salg i fællesskab.

Nu havde jeg så checket ud på YouTube at det ideelle var at have, ihvertfald en del af, farmen i en hytte og have dem gående i en masse store og små kar med luftsystem og det hele. Og da vi jo havde en tom hytte stående på 9×5 meter var det sådan set en smal sag og perfekt at starte med.

Der var en masse diskussioner om hvad det var for nogle fyre vi rodede med, nogle kaldte dem bare hummere, andre sagde lobster, nogle tredje kaldte dem rejer – og midt i al forvirringen om hvad de skulle hedde besluttede jeg mig til simpelthen at kalde dem “humstere”, nemt og enkelt og så må hver især kalde dem hvad de vil 😉

Det stråmateriale tag og vægge var bygget af kunne jo ikke holde evigt og var ikke egnet til hummerfarm, det var simpelthen for mørkt og begyndt at blive utæt, så vi rev først siderne ned og erstattede dem med skyggenet i plastic og det virkede udmærket en kort tid, men var ikke nok da taget blev mere og mere utæt så det måtte også ned og vi fik lagt bassinplastic over – det hjalp da en kort stund.

I en nabolandsby var der faktisk en familie som havde en større hummerfarm og de unge mennesker som styrede den ville gerne hjælpe os igang – vi købte derfor nogle hummere af dem, små som store og det hjalp os med at bygge 2 bassiner inde i hytten, opsætte pumpe til luftsystemet o m a!

Jeg fik da også bygget nogle fine store kar i “Fisherboard”/plasticpap så alt var sådan set i orden. Men hvis man tror det er let at få dem til at overleve i de kar må man tro om igen – men efterhånden fik jeg en god idé om hvad der skulle gøres, men hen ad vejen døde der en del fordi det tager tid at få det til at fungere optimalt!

Fra starten af var vi i teamet enige om at det nok ville tage 1 år med eksperimentering osv, men det holdt ikke helt bl a fordi forholdene inde i hytten var lidt vanskelige – især når det regnede måtte jeg stavre rundt i gummistøvler da “gulvet” nærmest var en mudderpøl. Det bassinplastic vi havde kommet på taget mørnede hurtigt i solen og når det stormede blev en del af det simpelthen revet op så til sidst tog vi en beslutning om renovering af hytten igen så vi fik ordentligt ståltag på og støbt gulv. Og det var jo fint nok bortset fra at bassinerne skulle tømmes og alle kar flyttes ud og kom ind i vores motorcykelskur – og der blev lavet et sindrigt Storm-P arrangement med luftpumpen så alle karrene havde lufttilførsel. Men perfekt var de midlertidige forhold bestemt ikke og det “kostede dyrt” i humsterdød!

Og kammeraterne måtte give op een efter een så til sidst nu er der kun lille mig tilbage men jeg kører bare videre. Bl.a. den ene (initiativtageren) måtte give op fordi han boede helt ud til en hovedvej med masser af støj og støv fra tunge køretøjer og begge dele er en skidt kombination. Så enden på det blev at jeg faktisk overtog samtlige humstere fra de andre.

Selve hytten var bygget op om 12 cementpiller, så det var ikke så vanskeligt at få lagt ståltaget og efter det var lavet blev der støbt gulv over det hele og lavet fin dør! Hele hytten blev så viklet ind i 2 x skyggenet og det virker så fint at trods regn og blæst kommer der ingen vand ind udefra!

20180402_180601-resize

20180406_112313-resize

20180407_062155-resize

20180409_180500-resize

20180421_165142-half

20180523_114322-half

20180523_114328-half

Sidste år fik jeg et stort arbejdsbord i solid stålkonstruktion forærende, kostede kun en lagkage og kaffe! Skulle bare hente det hos min kammerat 75 km væk i Udon Thani og hjemkørslen med sådan et monstrom gør jeg ikke igen på vores bil hvis jeg kan undgå det – I Danmark ville den transport vist have være strengt forbudt, men det gik okay med at få det hjem – tog en skrækkelig tid fordi jeg var nødt til at køre meget langsomt!

Det kunne bare ikke komme ind i hytten som det var, det var alt alt for stort, så da det nærmede sig tiden med at få renoveret hytten fik vi en bekendt til at skære det op, forkorte det og lave lidt ændringer så det lige kunne presses ind i midten af hytten og det virker perfekt!

Hver dag pusler jeg med mine humstere nogle timer og har fået sat rengøring af kar og bassiner i et fornuftigt system – hvis ikke de bliver rengjort relativt ofte vokser humsterne ikke, jeg kan jo trods alt ikke lave “ægte” miljø for dem.

Når karrene/bassinerne bliver rengjort skal det nye vand tilsættes noget køkkensalt, en smule kalcium og noget bakteriedræbende bio-kemi! Lige nu har jeg humstere stort set i alle størrelser, de helt store skal bruges til avl, har brug for ti store hanner og tyve store hunner – og de bliver sat sammen i nogle store kar med varmelegeme, en han og to hunner som går sammen i fjorten dage og bliver så skilt ad – indenfor tre uger kan jeg se om de har fået æg under bugen, hvorefter de bliver placeret i “fødebokse” til de har smidt ungerne efter ca otte uger! Smider de dem ikke selv hjælper jeg til – man kan sagtens se når de er “klar” fordi de bevæger sig rigtig livligt inde under bugen på hunnen og nogle slipper selv. De er ikke mere end tre mm lange når de forlader moderen og ligner blot nogle små grå geleklatter med øjne og følehorn. Faktisk er de ret sjove men et pokkers arbejde at tælle dem. I skrivende stund har jeg for første gang et par rigtig store hunner med unger – normalt har de haft omkring ethundrede æg/unger hver gang, men hunnerne har været for små, nærmest som teenagermødre og ungerne har ikke været særlig stærke så mange er døde for mig. Men den hun som har sluppet unger de sidste dage har indtil nu sluppet 333 unger og der er nok et par hundrede flere som jeg nok senest i overmorgen skal have separeret fra hende!

Derudover véd jeg at ihvertfald to hunner mere er ved at give slip på deres unger og der er også mange mange unger hos begge! Så der er gjort et par store kar klar til dem! Moderen har givet dem nok næring til at de kan klare sig i tre dage uden mad – men derefter står menuen på Jew.s hjemmelavede “humstermad” og for en gangs skyld tror jeg på at vi kan holde størstedelen i live.

Indenfor de seneste uger har jeg flere gange haft besøg i “Humsterbo” af nogle småknægte fra landsbyen som er vildt interesserede i at passe humstere selv, så jeg har solgt vel en ca tyve stykker af min “produktion” fra den 30. marts, som indtil nu har været de “bedste” og stærkeste unger jeg har fodret op – de er nu omkring ca to tommer lange fra enden af halen til det forreste af hovedet! Normal pris for den størrelse er tyve baht, ca fire danske kroner, pr. stk. Knægtene sparer så sammen og køber et par stykker ad gangen – og de er mægtig sjove at have på besøg, prøver at presse dem lidt til at bruge engelsk, men vi forstår hinanden fint uanset!

Når man bor i Thailand er det altid en god idé at have øjne og ører åbne, uanset hvor man befinder sig! Inde i “HumsterBo” er jeg indtil videre stødt på en hel del firben som ligner slanger med ben, 3 skorpioner, en masse ret store edderkopper (alle ufarlige men ubehagelige Huntsman Spider), en rotte og en mus, et par særdeles væmmelige skolopendere og en stor slange (Green Viper – nærmest som en Grøn Mamba) – men jeg tror ikke de har “taget for sig af retterne” i kar eller bassiner 😉

 

Da jeg snart løber tør for plads i hytten rumsterer vi med planer om at lave en dam i vores gamle frø-farm ude hos svigerfar – der vil jeg smide ca 100 halvstore humstere ud og lade dem passe sig selv i nogle måneder eller et halvt år og så hive dem op – det vil give de bedste vækstbetingelser og de kan vokse større dér så de kan sælges til restauranter! Hvis de er seks tommer og derover kan de sælges for over 100 dKr pr. styk – og de vil jo formere sig i hastigt tempo også så masser af unger kan vokse sig store.

Af Jens Chanthasook Sommer

 

Published by: chanthasook sommer

I am a 71 yrs young danish guy from Copenhagen, typographer, retired Policeofficer, Director Graphic Design, Taxidriver, since 2008 married in Thailand, since 2014 retired in Thailand, blogging about my expat life in Isaan, North East Thailand and about my hobbies, some politics, some religion etc

Categories thailandLeave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.