Sådan opfører man sig i Thailand (rev 2017)

Det følgende er hentet fra dagbladet Politiken – enkelte kommentarer er tilføjet af undertegnede og sat i parantes!

Man skal rejse sig op, når nationalsangen bliver spillet, passe på med at give hånd eller kysse kæresten offentligt. Her er eksperternes bedste råd.

1. Tag skoene af, inden du går indenfor. Det gælder i folks huse og især i templer, men også i de fleste butikker. Fødderne betragtes som det laveste punkt på mennesket, så sid aldrig med fodsålerne mod et andet menneske og brug ikke fødderne til at pege med.

(En vigtig detaljer er ALDRIG at sidde med fødderne/fodsålerne vendt mod en Buddha statue/afbildning, mod en afbildning af Kongen eller mod en ældre respektfuld person)

2. Undlad at råbe og skælde ud. Det er meget vigtigt, at man er venlig i sin almindelige omgang med thaier. At blive ophidset er ekstremt uhøfligt og betyder i thaiøjne, at man taber ansigt og ikke har selvdisciplin. Thaier vil typisk reagere ved at smile eller grine forlegent. Deres buddhistiske baggrund betyder, at man ikke skal vise negative følelser, fordi det giver dårlig karma, der påvirker ens skæbne negativt både nu og her, men også i fremtiden.

3. Tag tøj på! Det er stødende for thaifolk at se folk på offentlige steder med bar overkrop eller i bikini. Og undgå at være topløs på stranden. Der er mange, der gør det i de turistede områder, og det kan godt være, at thaierne undskylder det med, at det bare er ‘farang’, men det gør ondt på dem.

4. Tal aldrig nedsættende om buddhisme eller Buddha. Du skal vise Buddha og billeder af Buddha den allerhøjeste respekt.

5. Hav tålmodighed. Thaier forstår simpelthen ikke, hvorfor vesterlændinge altid stresser, har travlt og altid vil overholde tidspunkter helt præcist.

6. Ordet ’nej’ findes ikke på thai. Man siger ’mai chai’ i stedet, der betyder ’ikke ja’ (i Isaan siger man dog “båår”). Thaier vil for alt i verden undgå at skuffe folk eller gøre dem sure, så svaret vil næsten altid være ’ja’, hvis der er noget, de er usikre på eller ikke ved.

7. Bestik er ske og gaffel, ikke kniv. Udover på farangrestauranter, hvor knive ofte udleveres. Spis ikke med gaflen, brug den til at øse maden op på skeen med. Det er normalt at dele flere retter mad, og der bruger man gafflen til at tage med.

8. Lad være med at klappe eller ae folk på hovedet. Ifølge theravada-buddhismen, der praktiseres i Thailand, er hovedet det øverste af mennesket og dermed helligt.

(Det gælder også børn!).

9. Det er ok at holde i hånd, men specielt ældre thaifolk bliver stødt over folk, der krammer og kysser offentligt.

10. Den generelle politiske situation i Thailand betyder, at det ikke er klogt at blande sig i store offentlige forsamlinger. Hverken indendørs eller udendørs.

11. Pas på med at give hånd. I Bangkok er det ok, der er man vant til det, men i resten af landet skal man lade være med det.

(et “ikke underdanigt” wai giver både respekt og kæmpe smil – at wai’e er en smuk og enkel hilseform, det er blot at samle håndfladerne med fingerspidserne opad og ca. ud for næsen og bukke hovedet en smule som et nik – placeringen af hænderne og bukket/nikket’s “størrelse” er afhængig af den respekt du bør vise for modtageren. Dyb respekt – f.eks. overfor familiens ældste eller under besøg/ceremoni i et Tempel vises ved at føre de samlede håndflader op til tommelfingerspidserne er ud for næsen og bukke hovedet dybt).

12. Når nationalsangen afspilles på offentlige steder klokken 6 om morgenen og klokken 18 om aftenen, skal man huske at stå op. Er man eksempelvis i biografen, er der en montage om kongen på cirka fem minutter, hvor man også SKAL stå op med hænderne ned langs siderne.

13. Brug helst højre hånd til at spise med. Den venstre bruger man til noget andet …

(Når man har set/besøgt et thai toilet forstår man hvorfor!).

14. Husk at tage hat, kasket eller anden hovedbeklædning af under besøg i templer.

15. Pas på med rejser til det sydlige Thailand. Lige i øjeblikket er den politiske situation i det muslimske Sydthailand uafklaret. Der er sprunget en del bomber de sidste år, og derfor skal man udvise den allerstørste forsigtighed. Lige nu skriver det danske udenrigsministerium på deres hjemmeside: »Alle rejser, der ikke er nødvendige, til og igennem de sydlige provinser Songkhla, Narathiwat, Yala og Pattani frarådes«.

Published by: chanthasook sommer

I am a 71 yrs young danish guy from Copenhagen, typographer, retired Policeofficer, Director Graphic Design, Taxidriver, since 2008 married in Thailand, since 2014 retired in Thailand, blogging about my expat life in Isaan, North East Thailand and about my hobbies, some politics, some religion etc

Categories thailandLeave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.